0800330261

Що впливає на валютний ринок

За останній час багато хто задається питанням: від чого залежить курс долара або ж іншої іноземної валюти? У формуванні курсу задіяно відразу кілька процесів, які взаємопов'язані між собою. Тому необхідно більш детально розібратися для того, щоб в подальшому прогнозувати періоди зростання і зниження ціни іноземних грошей. Дане питання хвилює не тільки професійних брокерів, а й простих жителів України, які планують покупки рухомого і нерухомого майна.

Від чого залежить курс валюти?

Як вище вже було сказано, на формування курсу валют впливають певні процеси. Варто розглянути чинники, що впливають на курс валют:

  • політична ситуація. Протягом 7 років в Україні залишається досить напружена політична ситуація на Донбасі, тому більшість зарубіжних інвесторів не хочуть вкладати свої гроші в українські підприємства;
  • економічна. В Україні економічна ситуація взаємопов'язана з політичною, однак також впливає і стан економіки інших країн. У 2020 році істотно на економіку країн вплинула пандемія коронавірусу, що і позначилося на курсі іноземних грошей;
  • соціальна ситуація. За останні кілька років впала купівельна спроможність валюти, так як населення України зосереджено на абсолютно інших проблемах. Через те, що валюти в обороті замало і підвищується її вартість;
  • інфляція. З огляду на зростання інфляції в країні, можна більш детально спрогнозувати курс іноземних грошей в Україні, так як вони між собою взаємопов'язані.

Найпопулярніша валюта - євро або долар?

Євро або долар?

В Україні користуються популярністю 2 світові валюти - американський долар і євро. Долар на протязі декількох десятиліть тримає стабільні показники, тому валюта США є першою резервною валютою в світі. Євро ж з'явився порівняно недавно - на початку 21 століття, проте протягом цього періоду тримає порівняно стабільні позиції на фінансовому ринку. Однак популярністю користується більше американський долар і ось чому:

  • все рухоме і нерухоме майно купується за американську валюту;
  • вся міжнародна торгівля відбувається за допомогою долара США;
  • USD є першою резервною валютою;
  • американські гроші є національною валютою в багатьох країнах світу.

Тому виходячи з перерахованих вище пунктів, можна зробити висновок, що долар є популярнішим за євро. Однак не варто скидати європейську валюту з рахунків, так як на неї теж варто звернути увагу в якості інвестиції в фінанси, яка також котирується в багатьох країнах не тільки Європи, а й світу.

Як можна спрогнозувати курс?

Для того, щоб вигідно зробити обмін валют, необхідно стежити за змінами курсів валют в Україні. Для цього можна більш детально моніторити курс на обмінниках вашого міста, проте можна поступити набагато простіше: багато обмінних пунктів мають свій офіційний сайт, де викладені всі графіки змін курсів валют, тому можна впорядкувати за фільтрами, тим самим вибравши необхідний період. За ним можна визначити період, коли валюта має найнижчі показники. Також варто враховувати думку прогнозистів, які можуть дати важливу інформацію по валютах. Основним формуванням курсу валют займається центральний банк, від якого відштовхуються всі інші фінансові організації. Також ви можете звернутися до фахівців, які зможуть більш точно проаналізувати зміну іноземних грошей.

Коливання на світовому ринку: основні чинники

2020 рік був досить нестабільним не тільки в Україні, а й в усьому світі. Виною всьому стала пандемія коронавірусу, яка сильно вдарила по світовій економіці. Однак вже до кінця року ситуація почала стабілізуватися, так як весь бізнес зміг перебудуватися під сучасні реалії. Протягом всього року спостерігалися неспокійні коливання не тільки на валютному ринку, але і в багатьох галузях. Певний відсоток підприємств не змогли пережити епідемію і збанкрутували. За рахунок цього багато покупців втратили своїх постійних постачальників за рахунок яких здійснювали свою підприємницьку діяльність. Крім епідемії на економіку вплинули і стихійні лиха, які відбувалися в різних точках земної кулі, до них відносяться виверження вулканів, лісові пожежі, надмірна норма опадів. Політични чинники також мають місце бути. У країнах, де проходили вибори, можна було спостерігати масові протести, які могли відлякувати потенційних інвесторів.

Особливості ринку валют в країнах СНД

Валютний ринок в країнах СНД істотно нічим не відрізняється. Незважаючи на те, що курс валют міг бути різний, але співвідношення змін було практично однакове. В Україні з початку 2020 американський долар виріс на 4 гривні, що є досить високим показником. У формуванні курсу валют беруться такі чинники:

  • політична ситуація;
  • економічна ситуація;
  • інфляція;
  • форс-мажорні обставини.

Протягом тривалого періоду часу політична ситуація в Україні і Росії досить напружена, тому курс валют може змінюватися кілька разів на рік. У Республіці Білорусь також було не все спокійно, пов'язаних з виборами президента. Однак під кінець року ситуація була такою ж стабільною, як і при формуванні бюджету на рік.

Внутрішні і зовнішні події

Варто відзначити, що в Україні практично нічого не змінилося за попередній рік. Всі проблеми, які були в економіці - вони залишилися. Хоча варто відзначити, що за рік Україна не сильно була схильна до світової епідемії коронавіруса. Істотний вплив пандемії був в березні-квітні, після чого бізнес став поступово виходити з цієї кризи. Якщо порівнювати з іншими країнами світу, то Україна була в більш вигідному становищі, тому варто відзначити позитивну динаміку.

Вплив на гривню

Всі зміни на валютному ринку вплинули і на українську гривню. Однак суттєвих змін національна валюта зазнала лише в березні-квітні минулого року через коронавірус. Протягом 2020 року гривня трималася приблизно на одному рівні зі змінами не більше однієї одиниці.