0800330261

Вплив коронавіруса на економіку

На початку 2020 року весь світ накрила епідемія коронавірусу, яка істотно вдарила по економіці багатьох країн світу. Практично у всіх державах було введено карантин, який спричинив за собою зупинку підприємств, фірм, навчальних закладів, магазинів. Оцінити вплив коронавіруса на економіку складно донині. Більшість країн зазнали суттєвих збитків в економіці і до сих пір не змогли відновитися до передкарантиного рівня.

COVID-19 - шок для економіки

Вплив коронавірусу на економіку

Всі карантинні заходи, які були вжиті для зменшення поширення коронавіруса, а саме - обмеження в переміщенні, соціальна дистанція, справили великий вплив на світову економіку в гіршу сторону. Величезний вплив на економічний стан країн зробило несвоєчасні доставки вантажів, товарів, а також нові правила податкового декларування. Виходячи з даних, які були надані найбільшої аудиторською компанією KMPG, наслідки від коронавірусної інфекції можна розділити на кілька періодів, а саме:

  • короткострокові. Вони почали з'являтися з перших же днів появи епідемії коронавірусу;
  • довгостроковий. Даний період триватиме ще кілька років, навіть якщо найближчим часом вдасться побороти епідемію.

Дані періоди потрібно розглянути більш детально, щоб повністю розібратися з проблемами в світовій економіці.

Короткостроковий період

В даний час існують відразу кілька проблем, з якими довелося зіткнутися більшості країн в перші дні пандемії:

  1. Обмежений експорт медикаментів. Більшість країн світу з перших днів епідемії обмежили імпорт медикаментів і засобів захисту для того, щоб на внутрішньому ринку з'явилися препарати власного виробництва. Однак багато країн навпаки - скасували державні мита та зменшили час на перевірки імпортованих медикаментів на територію країни.
  2. Проблема з логістикою. Багато компаній, які займаються перевезеннями, зазнали великих збитків через те, що багато країн закрили свої кордони і пускали тільки громадян своєї країни, які не встигли в'їхати на територію до початку пандемії. Це призвело до затримки збуту експортної продукції. Багато компаній переглянули свої поставки для того щоб не збанкрутувати.
  3. Зниження попиту. Найбільше зниження припало на категорію товарів широкого споживання, тому більшість компаній сильно постраждали через це. В умовах пандемії населення країни віддає перевагу товарам першої необхідності і медикаментам. Тому інші покупки довелося відкласти до зняття карантинних заходів.

Довгостроковий період

Згідно аналітиці провідних компаній, розвиток подій в майбутньому буде виглядати наступним чином:

  • посилена увага з ліцензування медичної продукції. Це допоможе контролювати випуск більш ефективних препаратів і скоротить відсоток підробки на внутрішньому ринку;
  • більшість країн перейде на виробництво своєї продукції і масово її рекламуватиме серед населення, для того, щоб виросло її споживання всередині держави;
  • по закінченню епідемії буде складніше контролювати ланцюжок створення вартості на товари. Більшість підприємств і компаній прибіжать з розширення бази постачальників, при цьому будуть вжиті заходи щодо скорочення китайського імпорту. Також багато країн посилять контроль логістичних послуг.

За статистичними даними валовий внутрішній продукт країн скоротився від 5 до 13%. Якщо говорити про країни Європи, то найменше постраждали країни Прибалтики.

Вплив коронавірусу на економіку України

В Україні, в порівнянні з іншими країнами ЄС, ситуація була не настільки критична, проте до цих пір вона напружена. Значення економіки України негативні, але на відміну від кризового 2008 року, коли падіння ВВП оцінювалося в 14,8%, то зараз прогноз становить в межах 3-6%. При жорсткому карантині, який був введений в березні 2020 року і в січні 2021 року закрилося велика кількість підприємств, кафе, ресторанів, ТРЦ. Це одні з основних платників податків в Україні, тому держава втратила велику кількість надходжень до скарбниці. Курс долара після карантину виріс і є нестабільним. Проте, ситуація з пандемією трохи покращилася, можливо, до кінця року фінансова ситуація стабілізується.

Прогноз зміни курсу через вірус на 2021 рік

Багато експертів наголошують на тому, що курс валют може залишитися на тому ж рівні, що і зараз. Прогнози будуть більш точні від того моменту, коли Кабмін прийме бюджет на 2021 рік. Є думки, що валюта трохи виросте в ціні, але точно в ній не впаде. Однак до кінця року ситуація може покращитися за умови, якщо епідемія в світі піде на спад. Зараз практично з неї вийшов Китай, звідки пандемія коронавірусу і пішла. Прогноз курсу долара після карантину поки важко передбачуваний, однак є думки, що він повернеться до передкарантиних показників.

Висновок

З огляду на велику кількість інших чинників, які формують курс валют, епідемія коронавірусу завдала по українській економіці великий удар. Економіка після коронавірусу починає поступово відновлюватися, проте на це потрібні час і сили. Необхідно робити певні кроки, для того, щоб вийти з кризи, нанесеною небезпечною інфекцією. Відштовхуючись від даних українських і світових фахівців, можна прогнозувати зростання української і світової економіки в другій половині 2021. За відсутності інших форс-мажорних ситуацій ситуація може значно стабілізуватися.