0800330261

Види і особливості електронних грошей

Якби 20-30 років тому людям сказали, що вони будуть користуватися не паперовими, а віртуальними грошима, то ніхто б в це не повірив. Сьогодні ж багато хто вже оцінив переваги такої опції, адже електронна валюта дозволяє оплачувати товари і послуги, отримувати зарплату і здійснювати перекази в будь-якій країні світу, займатися благодійністю і не тільки. Різновиди електронних грошей досить значні, кожна з них має свої особливості і переваги. Платіжні системи даного типу допоможуть полегшити життя всім, хто їх використовує. Перші електронні гроші з'явилися на початку 90-х рр. На сьогоднішній день вони ні в чому не поступаються за цінністю паперовим аналогам.

Електронні та безготівкові грошові кошти: різниця

Електроні валюти

Багато людей вважають, що звичайна та електронна валюта - це одне і те ж. Це не так, адже віртуальна платіжна система є замінником реальних грошових коштів і емітується точно так же. Не потрібно плутати віртуальні гроші з кредитними коштами, адже кредитки прив'язані до банківського рахунку клієнта і всі операції списуються саме з нього.

Сучасні види електронних платежів мають ряд переваг:

  1. Подільність. Розрахунок електронними грошима допоможе обійтися без видачі здачі.
  2. Мінімальна ціна емісії. Віртуальні банкноти і монети не потребують карбуванні, випуск, витратах на фарбу, метали та інше сировину.
  3. Портативність і мобільність. На відміну від реальних банкнот, можна мати при собі необмежену суму на електронному балансі.
  4. Простота в процесі розрахунків. Всі ці процеси здійснюються автоматично за рахунок платіжного інструменту.
  5. Безпека в організації охорони електронних платіжних засобів.
  6. Зниження впливу користувачів. Платежі фіксуються електронною системою і зберігаються в історії.
  7. Неможливість сховатися від податків. Це стосується фінансових платежів, здійснюваних через фіскалізований еквайрінговий пристрій.
  8. Електронні гроші неможливо пошкодити або втратити, як, наприклад, банкноти або монети. До того ж, вони довгі роки зберігають свої платіжні якості.
  9. Високий рівень безпеки. Електронний гаманець неможливо підробити або вкрасти, що забезпечується за допомогою особливих захисних засобів.
  10. Простота обміну електронних грошей на готівку. Кожна людина може легко вивести онлайн гроші на банківську карту або рахунок з мінімальною комісією.

Недоліки електронних грошей

Електронні гроші мають певні мінуси. Наприклад, їх правовий статус ще до кінця не визначився, держава ще не прийняла остаточного закону, який зможе регулювати особливості взаєморозрахунків через інтернет. Інформаційна безпека електронних гаманців працює до тих пір, поки не потрапить в руки хакерів й ті не знімуть гроші, такий ризик теж не варто виключати.

Системи і види електронних платежів

Прийнято вважати, що електронні гроші існують на базі мереж і смарт-карт. Електронні гроші представлені у великій різноманітності, їх кількість постійно зростає. У Росії і країнах СНД найпопулярнішими є:

  1. Яндекс.Гроші. Завдяки даній системі можна здійснювати миттєві платежі в межах дії системи. До її плюсів відносяться висока ступінь захисту, гарантія конфіденційності, оперативність розрахунків
  2. QIWI - ще одна популярна платіжна система. Вона діє на території РФ, України, Казахстану, Молдови, Білорусі, Румунії, США і ОАЕ.
  3. Webmoney. Для проведення транзакцій не обов'язково відкривати банківський рахунок або надавати про себе повну інформацію. Користувачі системи можуть створити рублеві, доларові, євро гаманці і так далі. Вся інформація ретельно шифрується від 3 осіб, хоча і не виключені атаки хакерів.

До популярних зарубіжних платіжних систем відносяться PayPal (працює з 18 національними валютами), Mondex (працює на європейському та азійському ринку), Visa Cash (смарт-карта для дрібних витрат), E-gold (допомагає переводити кошти в дорогоцінні метали).

Наскільки безпечні електронні гроші?

Багатьох новачків цікавить, як працює обчислювальна мережа, порівнюють методи платежів онлайн та офлайн. При реєстрації в тій чи іншій платіжній системі, важливо особливу увагу приділити безпеці аккаунта, щоб зловмисники не вкрали ваші кошти. Додатково можна використовувати антивірусну програму або електронний підпис. Незважаючи на ряд певних ризиків, сучасні платіжні системи пропонують вигідні умови для користування в різних країнах світу.

Комісія на електронні гроші

Кожна система платежів списує свій певний відсоток за проведення грошових транзакцій, оплату товарів та інші послуги. Крім того, з неактивних гаманців «Яндекс.Деньги» і QIWI списуватися певна плата щомісяця. Дізнатися детальніше економіку тієї чи іншої платіжної системи можна на її сайті.