0800330261

У якій валюті зберігати гроші?

Багатьох людей, які турбуються про своїх фінанси, хвилює питання: в якій валюті зберігати гроші? На сьогоднішній день існує досить велика кількість іноземних грошей, в яких варто зберігати свої заощадження. Гривня є непостійною валютою, яка схильна до постійних інфляцій і стрибків. Найпопулярнішими валютами в Україні є американський долар і євро, однак варто розглянути і інші валюти світу, за рахунок яких ви можете отримати прибуток. Як бути? У якій валюті зберігати заощадження? Як вибрати інвестиційний фонд? Щоб розібратися в питанні, необхідно враховувати поради фінансових експертів та іншу корисну інформацію для депозитів і інвестування.

Диверсифікація

Диверсифікація

Якщо ви вирішили вкласти свої заощадження у валюту, то інвестиції варто робити відразу в декількох валютах. Це дозволить знизити ризики, якщо іноземні гроші втратять у своїй ціні. Один з таких прикладів, коли в 2015 році американський долар піднявся до позначки 38-40 гривень, а через два дні він різко обвалився, для багатьох це були істотні втрати. Також варто згадати, коли жителі України почали вкладати в євровалюту, так як вона почала рости в ціні, а в перебігу декількох років у своїй вартості євро втратив майже 30%. Якщо ж ваші заощадження проводяться в національній валюті, то головний її недолік - це швидко зростаюча інфляція, через що гривня просто знецінюється. Варто зазначити, що серед істотних недоліків гривневих банківських вкладів можна виділити досить високу прибутковість. Якщо ж протягом декількох років гривня показує стабільність, то можна в рази більше заробити, ніж на доларах і євро. Поділ між валютами потрібен для того, щоб ви сповна компенсували втрати однієї з них і зберегли капітал.

Яку валюту купувати і в який період?

Яку валюту купувати в Україні?

Багато новачків у фінансуванні не знають, в якій валюті вигідно зберігати гроші. Їм варто звернути увагу на три найбільш ходові валюти в Україні:

  • українська гривня;
  • американський долар;
  • євро.

Існують і менш популярні валюти, на які варто звернути свою увагу, а саме британський фунт стерлінгів, швейцарський франк, шведська крона, канадський долар і інші. Але вкладати свої гроші вкрай ризиковано, так як дані валюти хоч і мають високу вартість, але продати їх досить проблематично. Також є проблема в тому, що для валют, які не користуються популярністю, існує велика різниця покупки і продажу, тому придбання таких іноземних грошей стає просто невигідною справою. Долару і євро довіряють не лише новачки, але і досвідчені гравці на валютному ринку.

Відстеження сезонних коливаннь курсів допомогає виявити закономірність: влітку UAH зміцнюється по відношенню до USD, EUR та інших валют, взимку і восени - падає. Це пов'язано з сезонними циклами розвитку аграрного сектора і експорту сільгосппродукції. Висновок з цього полягає наступний: літо - найкращий час для покупки іноземної валюти, а взимку долари і євро краще зберігати на депозиті.

Додатково можна зберігати гроші в британських фунтах, адже дана валюта також досить стабільна і приносить хороші дивіденди. Незважаючи на вихід Британії з ЄС, валютний курс GBP зберіг свою цінність за рахунок багатовікової стабільності економіки та надійності активів. Крім того, Лондон визнаний одним з провідних фінансових центрів світу, тому вклади в фунти - безпечні і прибуткові інвестиції.

Де можна вигідно купувати валюту?

Існує кілька варіантів, де можна купити іноземні гроші:

  • комерційні банки. Тут курс практично дорівнює курсу Національного банку України і невелика різниця між купівлею і продажем. Однак, для придбання великої суми грошей потрібно бути клієнтом банку з валютним вкладом. Гроші в банку видаються на руки з певними обмеженнями, до того ж, більшість з них пропонують невисоку процентну ставку;
  • чорний ринок. Навіть у 2021 році чорний ринок серед жителів України користуються чималою популярністю. Згідно із законом їх діяльність є нелегальною. Тут ви можете купити валюту за більш вигідною ціною та без обмежень. Однак існує досить великий ризик того, що ви станете жертвою шахраїв;
  • обмінні пункти. Обмінники поєднують кращі якості комерційних банків і чорних ринків. Тут ви можете поміняти гроші без обмежень, при цьому всі операції будуть повністю конфіденційні.

Переваги валютних вкладів

Валютні вклади

Головний козир валютного вкладу полягає в тому, що навіть якщо національна валюта втрачає в своїй ціні, долар і євро залишаться на колишньому рівні. Варто також відзначити те, що долар США є головною резервною валютою світу. За допомогою долара здійснюються всі міжнародні грошові операції, а також відбуваються великі угоди як в Україні, так і за її межами.

Для успішного інвестування і підвищення доходу потрібно завести валютну корзину. Фахівці рекомендують використовувати 2 основні підходи:

  • 50/50;
  • 75/25.

У першому випадку різні частини складає і гривня, і іноземна валюта, при цьому валютна частина складається з 30% доларів і 20% євро. Такі збалансовані пропорції вбережуть вкладення від можливої інфляції і допоможуть заробити. При співвідношенні 75/25% баланс зміщений у бік надійності. Такий варіант більше підходить для періодів нестабільності.

Висновок

У будь-якому випадку, збереження ваших заощаджень повністю лягає на вас, адже фінансовий ринок знаходиться в постійному оновленні та від ризиків ніхто не застрахований. Однак, дотримуючись поради фінансових експертів і зберігаючи тверезий погляд на ситуацію, можна їх звести до мінімуму. Вивчайте валютний ринок, збирайте гроші і згодом ваше фінансове становище стабілізується.