0800330261

ТОП-10 найдорожчих валют світу

Найдорожчі валюти світу

Яка найдорожча валюта в світі? На сьогоднішній день, як і кілька десятиліть тому, існують як розвинені держави з сильною економікою, так і країни третього світу. Довгий час пальму першості утримувала валюта Великобританії фунт стерлінгів, адже вона є синонімом стабільності та достатку. Однак з часом економіка деяких країн зросла після того, як там знайшли корисні копалини - нафту і газ, які дали розвиток економіки, а з цим зміцнилася їх місцева валюта. Нижче наведемо найдорожчі валюти світу, про які, можливо, мало хто чув.

  1. Кувейтський динар. Відкриває цей рейтинг валюта невеликої країни під назвою Кувейт. Це найдорожча валюта в світі, вартість по відношенню до української національної валюти становить 1 кувейтський динар = 92 гривні. Висока вартість місцевої валюти зумовлена тим, що держава у великій кількості експортує нафтопродукти, за рахунок цього економіка країни отримує близько 80% від усього експорту. За рахунок цього Кувейт вважається однією з найбагатших країн світу. Видобуток нафти в цьому регіоні в порівнянні з іншими нафтовими державами найлегша. До 2003 року кувейтський динар був прив'язаний до американського долара, проте вже через 4 роки уряд прив'язав його до мультивалютного кошика. Індустрія країни з кожним роком розвивається, тому можна побачити суттєвий прогрес Кувейту. У державі практично відсутнє безробіття, а також введено мінімальну кількість податків, що також впливає на стабільність місцевої валюти.
  2. Бахрейнський динар. Сьогодні 1 бахрейнський динар = 74,48 гривень. На другому місці розташувалася валюта острівної держави Бахрейн. Населення цієї країни становить майже 1 млн осіб. Для порівняння - тільки в місті Харкові проживає 1,3 млн. Цінність валюти зумовлена тим же, що і у кувейтського динара - світовим експортом "чорного золота", крім того, в країні відсутня інфляція. Дана валюта прив'язана до американського долара і вже практично півтора десятиліття її курс відносно стабільний.
  3. Оманський ріал. Третє місце в рейтингу найдорожчих валют віддається оманському ріалу. Сьогодні за курсом 1 ріал Омана = 72,8 гривень. Країна розташувалася на Аравійському півострові, тому стратегічне розташування дозволяє Оману мати розвинену економіку і високий рівень життя населення. Так само, як бахрейнський динар, ріал Омана прив'язаний до американського долара. Цікавий факт того, що валюта має високий купівельний попит, тому уряд вирішив випустити в обіг банкноти номіналом в ½ і ¼ ріалу, які стануть відмінним доповненням для тих, хто захоплюється колекціонуванням.
  4. Йорданський динар. 1 йорданський динар = 39,48 грн. Цікавий факт того, що економіка Йорданії розвинена слабо, але при цьому місцева валюта за вартістю випереджає такі валюти як фунт стерлінгів, долар і євро. В країні практично немає корисних копалин, які можуть приносити більший прибуток, проте йорданський динар входить в п'ятірку найдорожчих валют світу.
  5. Британський фунт. Сьогодні 1 фунт = 38,36 гривень, він закриває топ-5 найдорожчих валют. Багато хто помилково вважає, що фунт є найдорожчою валютою в світі. Країни, які належать Туманному Альбіону, також випускають свої купюри, хоча вони візуально відрізняються від банкнот, які надруковані банком Англії, проте їх котирування становлять 1 до 1. Примітний той факт, що в Англії дуже неохоче приймають "інші" фунти в якості оплати .
  6. Долар Кайманових островів. Такий 1 долар = 34,16 гривень. На Кайманових островах ви можете отримати податковий притулок, чим і користуються великі бізнесмени для зберігання своїх грошей. За рахунок цього місцева валюта обходиться дорожче американського долара.
  7. Євро. 1 євро = 33,88 гривень. Це одна з найпопулярніших валют на території України нарівні з доларом і фунтом. Можна сказати, що євровалюта є молодими грошима, так як вони з'явилися в обороті тільки в 2001 році. Це спростило розрахунок між європейськими країнами, тому євро є офіційними грошима в 17 країнах Європи, серед яких є країни світові лідери. Хоч і за 2020 рік у зв'язку з пандемією коронавірусу євро втратив 20% вартості, валюта продовжує утримувати лідерські позиції. Також євро є другою резервною валютою.
  8. Швейцарський франк. 1 франк = 31,36 гривень. Тож не дивно, що дана валюта країни-батьківщини надійних банків входить в десятку дорогих валют світу. Швейцарія не тільки багата, але і стабільна країна. Високі технології Швейцарії користуються попитом по всьому світу. Швейцарський франк відрізняється від інших грошей тим, що вона є вертикальною, але при цьому банкноти добре виглядають.
  9. Американський долар. Сьогодні в більшості обмінників і банків 1 долар США = 28 гривень. Долар зобов'язаний своєю вартістю тим, що Сполучені Штати Америки є авторитетом у всьому світі, до того ж, долар США є світовою резервною валютою. Всі великі угоди по всьому світу полягають саме в американської валюти. Винятком не є і Україна, де всередині держави покупка рухомого і нерухомого майна здійснюється в американських доларах.
  10. Закриває даний рейтинг канадський долар. 1 канадський долар = 22,12 гривень. Канадський долар входить в п'ятірку резервних валют світу. Також неофіційну назву валюти - луні, так як на 1-доларовій монеті зображений птах з такою ж назвою.

Даний рейтинг валют наведено на стан 2021 року, тому в наступному році може все кардинально помінятися. Раніше в десятку входили такі валюти, як:

  • австралійський долар (1 долар = 21,56 гривень). Нові банкноти даної валюти містять шрифт Брайля, що полегшує розпізнавання банкнот сліпим людям;
  • лівійський динар. Валютний курс по відношенню до гривні становить 1 динар = 6,16 гривень. Особливість даної валюти полягає в тому, що 1 динар дорівнює 1000 дирхамам, а не 100;
  • азербайджанський манат (1 манат = 16,52 гривень). В Азербайджані досить стабільна економічна ситуація, а також практично відсутнє безробіття, що і робить місцеву валюту цінною.

В Україні вартість описаних валют визначає місцевий центральний банк - НБУ. Він щодня встановлює валютні котирування виходячи з торгів на міжнародній біржі, причому, це стосується не тільки таких популярних валют, як російський рубль, швейцарський франк, а й більш екзотичних валют.