• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Суверенні фонди йдуть в зростання

Суверенний фонд

На сьогоднішній день світова фінансова сфера активно розвивається. З'являються нові терміни і позначення, які допомагають краще вникнути в дану галузь навіть людям без економічної освіти. До таких належить і "суверенний фонд". Спочатку дане формулювання означало зрушення від традиційного управління резервами до управління суверенним добробутом. Поступово цим терміном почали називати купівельну спроможність світової бюрократії.

Що таке суверенний фонд добробуту?

Якщо говорити більш детально, суверенний фонд - це державний інвестиційний інституційний фонд. Його великі фінансові активи охоплюють акції, облігації, дорогоцінні метали та інші фінансові активи, які зберігаються урядами в валютах інших країн. Кожна держава має свій валютний резерв, який складається, як правило, з резервних валют світу. Якщо країна накопичить більше резерву, ніж потрібно для її основних цілей, то вона створює суверенний фонд добробуту, щоб розпоряджатися накопиченими резервами.

Суверенні фонди існують вже 50 років, проте їх світовий обсяг почав активно збільшуватися в останні 20 років. Якщо в 1990 році загальна сума суверенних фондів становила близько 500 млрд USD, то сьогодні ця цифра досягла близько 12 трлн USD. На поточний день подібні фонди мають більше 20 країн з розвиненою економікою, при цьому близько 50 держав виявляють активний інтерес до їх формування.

Більше половини цих активів належить країнам, які експортують великі обсяги нафти і газу. Якщо розглянути їх за значимістю та лідерством, то рейтинг виглядає так:

  • Норвегія;
  • Аляска, Канада, Росія, Тринідад і Тобаго;
  • Азія і Тихоокеанський регіон

Останній рік світова економіка похитнулася через спалах коронавірусу і боротьбу з епідемією, тому джерела вкладень трохи звузилися. Незважаючи на це, багато інвесторів налаштовані оптимістично.

Ризики, пов'язані з діяльністю суверенних фондів

Останнім часом піднімається дискусія про потенційні ризики та можливості, пов'язані з фондами накопичення багатств. Сучасний фінансовий ринок динамічно розвивається і постійно змінюється, на це впливають запаси грошових коштів, що використовуються активами, потенційна частка позикових коштів та інші фактори. З ростом значущості суверенних фондів вони стають нерегульованої масою фінансових посередників, які можуть з часом змінити свою інвестиційну діяльність. Крім того, їх реальна небезпека полягає в тому, що ФНБ сприяють посиленню протекціонізму щодо операцій з капіталом, за яким країни вибирають і вирішують, хто може здійснювати інвестиції і в які активи.

Звичайно, влада багатьох країн застосовує різні обмеження, що диктуються міркуваннями національної безпеки. На думку експертів, суверенні фонди не зникнуть зі світового ринку, хоча і можуть зменшитися в зростанні, що може відбитися на вартості біржових товарів.