0800330261

Ринок в червоній зоні: чого чекати інвесторам?

Ринок інвестицій в Україні

У 2020 році весь світ захлеснула хвиля коронавируса, тому не дивно, що економіка різних країн постраждала, а багато іноземні валюти виросли в ціні. Не дивно, що такі події активно зацікавили численних приватних інвесторів. Сьогодні фінансова ситуація трохи стабілізувалася, тому можна придивитися до різних активів і стратегіям, які допоможуть принести додатковий дохід.

Як формувався ринок в період карантину?

Максимальний обвал фінансового ринку стався в лютому-березні 2020 і 2021 рр, проте приватні інвестори на цьому тлі не розгубилися і зрозуміли, що криза - це найкращий період для вкладів. Як тільки сталася перша емоційна реакція, вони відразу ж почали купувати активи та цінні папери, які впали в ціні. Як виявилося, паніка була тимчасовою і вже незабаром фінансовий ринок відновився. Ті, хто встиг купити в березні цінні папери навесні, влітку отримав непоганий прибуток. На поточний момент ринок поступово виходить з червоної зони, хоча коронавірус ще не переможений остаточно. Світовій економіці в кращому випадку має бути відновитися від наслідків локдауна, в гіршому - пережити чергову хвилю.

Куди краще вкластися?

У період кризи багато інвесторів вкладалися в акції компаній, які виграли через введених обмежень. До таких відносяться сервіси для віддаленої роботи, онлайн-розваг, компанії зі сфери телемедицини та e-commerce. Також активно росли акції компаній в галузі охорони здоров'я, товарів масового споживання, IT і телекомунікацій. На думку провідних аналітиків ці сфери будуть і далі рости. Також вони вважають, що зниження на ринку - це відмінна можливість для входу в дешеві активи. Наприклад, в папери постраждалих від кризи нафтовидобувальників, компаній банківського сектора і ін.

Куди краще не вкладатися?

Незважаючи на можливість швидко збагатитися, є певні сегменти, в які краще не вкладатися. На думку аналітиків, після пандемії вони можуть просто не відновитися. Найбільше постраждала туристична галузь, зокрема - транспорт. У сфері нерухомості слабкою ланкою стали торговельні центри, так як люди перейшли на онлайн покупки.

Як буде далі складатиметься ситуація на ринку - не ясно, світ ще не відійшов від коронавируса, можливо, нас чекає ще одна хвиля захворювань. На думку експертів, таких глобальних криз, як на початку 2020 року найбільше не буде, тому інвестори мають всі шанси зміцнити свої позиції.