0800330261

На яку підтримку може розраховувати малий бізнес під час пандемії?

Підтримка бізнесу в період карантину

Через світову пандемію коронавірусу у багатьох підприємців значно впала кількість клієнтів і виручка, через це багато компаній збанкрутували та закрилися. Розглянемо далі, які існують заходи підтримки бізнесу від держави в ці лихі часи і як ними скористатися.

У листопаді та грудні 2021 року малі та середні підприємства, які постраждали під час пандемії, можуть звернутися за такими варіантами підтримки:

  • реструктуризація кредитів;
  • пільгові кредити;
  • гранти.

Розглянемо хто може ними скористатися і на яких умовах.

Реструктуризація

Реструктуризація передбачає зменшення розміру щомісячних платежів з допомогою збільшення терміну виплат, тобто - можливість відкласти повернення боргу на більш пізній час чи переглянути графік платежів за чинними кредитами і позиками. Звернутися до кредитора за реструктуризацією можуть як НП, так і великі компанії, самозайняті підприємці та інші бізнесмени.

Відповідно до чинного законодавства банки та мікрофінансові організації не повинні відмовляти, навіть якщо клієнт до цього вже користувався цією послугою. При схваленні перегляду кредиту позичальник зможе уникнути нових прострочень та погіршення кредитної історії.

Пільгові кредити

Сьогодні в Україні діє кілька програм кредитів для бізнесу із держпідтримкою. Наприклад, можна взяти кошти відновлення діяльності під 3%. Цими умовами можуть скористатися компанії, які найбільше постраждали від коронакризи: кафе, фітнес-центри, кінотеатри, хімчистки та турагентства.

Також доступні кредити для малого та середнього бізнесу під 8,5% на строк до 3 років. Отримані гроші підприємці можуть витратити на будь-які цілі, включаючи виплату зарплат або поповнення оборотних коштів. Дізнатися, які банки є найнадійнішими і чи можуть видати кредити на вигідних умовах, можна на сайті Мінфіну.

Гранти на співробітників

Деякі галузі бізнесу можуть одержати невеликі субсидії. Їхня сума хоч і невелика, зате її не треба буде повертати. Претендувати на гранти зможуть організації та індивідуальні підприємці, у яких на момент подання заявки не було великих заборгованостей з податків та страхових внесків, а також якщо вони не зняті з обліку та не перебувають у процесі ліквідації.

Як видно, період пандемії та обмежень – не привід для того, щоб закривати свій бізнес. Держава та банківська сфера впроваджують вигідні системи кредитування, що дозволяють довше утримуватись на плаву.