0800330261

Як позначаються валюти - коди, символи і абревіатури валют

Символи валют світу

У світі існують сотні валют і всі вони мають свої символи і абревіатури. Як правило, їх позначення має латинську букву алфавіту з додатковими рисами. Для деяких екзотичних валют можуть використовувати знаки з місцевої системи письма, лігатури та інші символи. Коди валют потрібні не просто для краси, кожен з них класифікується за міжнародним стандартом ISO 4217. Для просування світової ринкової економіки та економічного розвитку кожної країни між державами відбуваються певні торговельні процеси, які проводяться в грошових одиницях тієї чи іншої країни. Розвиваються не тільки комп'ютерні технології, але і криптографічні валюти, популярність і затребуваність яких росте з кожним днем. Розглянемо далі, як позначаються валюти.

Найпопулярніші символи валют світу

  1. Українська гривня є валютою європейського континенту. Вона позначається, як ₴, має абревіатуру UAH і код ISO - 980. Варто зазначити, що перша партія гривень була надрукована не в Україні, а в Канаді.
  2. Долар США. Сьогодні ця грошова одиниця є найпопулярнішою в світі. Свою історію USD веде з 1861 року. Його зображують знаком $, його код ISO - 840.
  3. Євро. Ця молода валюта ЄС увійшла в ужиток в 1999 році і відразу завоювала визнання в десятках країн поряд з доларом. У графічному зображенні EUR виглядає, як €, код ISO 978.
  4. Фунт стерлінгів. Дана валюта Англії вже багато століть утримує свою значимість і є прикладом стабільності. Символ валюти - £, абревіатурне позначення - GBP, Код ISO - 826.
  5. Японська ієна. Валюта має майже 200-річну історію, справжню популярність вона отримала в 2000-х, коли вважалася резервною. Сьогодні ієна позначається ¥ і має код ISO 392.
  6. Китайський юань. Як і євро, дана валюта з'явилася в кінці 90-х і відразу була визнаною світовою грошовою одиницею. Це одна з небагатьох валют, на який є написи на 4 мовах. Графічно CNY зображується, як ¥ і має код ISO - 156.

Крім цих популярних символів можна зустріти більш рідкісні позначення. Наприклад, ізраїльський шекель існував ще до нашої ери, але був визнаний офіційною валютою Ізраїлю тільки в 1980 році. Його позначають, як ₪, його абревіатура - ILS, код ISO 376. Ще одним старожилом є індійська рупія - INR, сьогодні її код - ISO 356. Існують також валюти, які обходяться без спеціального символа, наприклад, австралійський долар, латвійський лат, норвезька крона або швейцарський франк.

Звідки взялися позначення валют, символи?

За світовим стандартом Юнікод зареєстрований код валюти з позначеннями мають близько 30 країн. Символи валют світу - це спеціальні графеми, які існують вже досить довго і розроблені на основі букв латиниці або кирилиці. Історія цих знаків триває століттями і в кожній країні має свої особливості.