• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Як уникнути фінансового обману за кордоном: поради туристам

Багато людей з нетерпінням чекають відпустки, збирають валізи і планують туристичні маршрути. Сумно, що аферисти і туристи залишаються нерозривно пов'язаними, адже саме закордоном людей підстерігають афери місцевих шахраїв, дрібні крадіжки та інші неприємності, які здатні зіпсувати відпочинок. Щоб цього не сталося, варто вивчити корисні поради туристам, а також елементарно дотримуватися правил безпеки. Розглянемо далі, в яких країнах найчастіше обманюють туристів, і які схеми для цього використовують.

Як не стати жертвою шахраїв за кордоном?

Як не стати жертвою шахраїв?

Багато українців найчастіше їдуть відпочивати в найближчі країни, наприклад, до Туреччини. Тут смачно, колоритно, відносно недорого, до того ж, можна відпочивати цілий рік. На жаль, тут можна зіткнутися зі спробою "розлучення" відразу ж по приїзду. Найчастіше неприємності починаються вже з аеропорту, точніше - обміну грошей там же. Ні в якому разі не міняйте гроші з рук! Тільки обмінки! Нехай там курс не вигідний, зате хоч гроші ви отримаєте справжні. На касі потрібно ретельно стежити, щоб на руки дали всю суму. Також потрібно поводитися обачно з миловидна бабусями і чистильниками взуття, які ненав'язливо пропонують допомогу в той же час зажадають за неї плату. На ринках варто уникати хитрих продавців, які заманюють туристів привабливими цінами, при цьому ці цифри виявляться вартістю не кілограми того чи іншого продукту, а його половини.

Лайфхак для мандрівників в Греції - не пов'язувати з незнайомцями, особливо якщо вони попросять про яке-небудь прохання. Буває так, що місцеві підходять, починають пропонувати різні послуги або навпаки, просити про допомогу. Поширена схема обману на гроші - фотографування місцевих жителів на тлі їх же пам'яток. Після цього до туристів потім підходять греки у формі поліцейського і почнуть говорити, що ви сфотографували місцевих шахраїв, будуть загрожувати тюрмою і вимагати штраф. Використовуючи дані рекомендації, можна буде уникнути фінансових неприємностей.

Єгипет - ще одна країна-мекка, яка приваблює тисячі туристів. Тут також поширене виманювання грошей у приїжджих шляхом надання непотрібних послуг. Наприклад, хтось може ненав'язливо підійти і запропонувати показати дорогу, а що потім зажадає чималу суму. Також європейських туристів люблять обраховувати на ринках, тому перед поїздкою варто дізнатися хоча-б приблизні ціни на сувеніри, продукти, щоб можна було торгуватися.

Найпоширеніші схеми фінансового обману

Навіть досвідчені мандрівники, які знають основні фінансові поради, теж можуть попастися на вудку аферистів. Найчастіше вони використовують такі схеми:

  • обрахування у таксистів, особливо якщо ті надають послуги в туристичних місцях;
  • дають не всю здачу або підсовують фальшиві купюри;
  • зловмисники зламують банківські дані туриста і знімають з його рахунків всі гроші;
  • виряджені "поліцейські", які під різним приводом просять пред'явити паспорт, знаходять нібито проблемну візу і обіцяють вирішити питання за хабар;
  • продаж підробленої брендової продукції за завищеними цінами;
  • милостиня бідним і жебракам.

Як з цим боротися? Найголовніше - не втрачайте пильність! Для зняття готівки в банкоматах за кордоном заведіть окрему карту, а також приготуйте готівку за кордон хоча б на перший час, щоб не міняти гроші в аеропорту за високим курсом. Постарайтеся заздалегідь дізнатися про місцеві традиції, дізнайтеся, як виглядає місцева валюта, а також застрахуйте особисті речі та автомобіль від крадіжок за кордоном.