0800330261

Як формується банківський курс валют в Україні?

Як формується курс валют

Кожна держава має свою національну валюту. Українська валюта – це гривня, яка є єдиним законним платіжним засобом по всій території України. Крім гривні у банках та обмінниках нашої країни можна зустріти й іноземну валюту. Існують також колективні валюти, що використовуються у кількох країнах (наприклад, євро). Для того, щоб вигідно обміняти одну валюту на іншу, необхідно знати її ціну, тобто курс. Валютний курс – це вартість грошової одиниці країни, яка у валютах інших країнах.

Валюта має певну ціну, тому її можна купити та продати. За гривні можна придбати долари, євро, злоті та інші банкноти будь-якого номіналу та будь-якої країни. Для кожної валюти встановлено певний валютний курс, який у нашій країні формує НБУ. Обмін валют здійснюється у банках або ліцензійних обмінних пунктах. На табло в банку є два значення: менше та більше. Менше – це курс купівлі, а більше – це курс продажу валюти.

Особливості формування валютного курсу

Курс долара та євро змінюються практично щодня. Ціну валюти визначає попит та пропозиція. На курс валюти впливає безліч факторів, наприклад: інфляція, політичне становище в країні, кризи, різні форс-мажорні обставини, ціни на сировину та врожай, імпорт та експорт. Імпорт формує попит на валюту, експорт формує пропозицію валюти. Якщо попит на валюту зростає, то зростає її вартість. Є ситуації, які змінюють курс валюти у дуже короткий термін, це підготовка до виборів, зростання та падіння ВВП, погашення державного боргу, політичні конфлікти, стихійні лиха та катастрофи.

Розрізняють такі основні види валютного курсу:

  • фіксований курс – «найжорсткіший», закріплюється державою на певний термін, прив'язується до якоїсь валюті і залишається майже постійним;
  • плаваючий курс, його визначає ринок, він залежить від попиту та пропозицій.

НБУ встановлює певні рамки, щоб встановити баланс між фіксованим та плаваючим курсом. Якщо є попит – курс валюти піднімається, якщо ні – валюта дешевшає. Головну роль на світовому валютному ринку займає долар, друге місці - євро. Населення України вважає за краще зберігати свої заощадження в іноземній валюті. Цей фактор також впливає на підвищення курсу USD та EUR і це відразу ж відображається на банківських табло.

Для України падіння вартості долара – це зниження цін на імпортні товари та навпаки. Але якщо імпорт зростає, це дуже погано для внутрішньої економіки країни. Валютний курс в Україні залежить від світових цін, інвестицій та світових тенденцій. У наші дні багато країн прив'язують свою валюту до USD, щоб створити стабільність та залучити іноземні інвестиції, що дозволяє зміцнити економіку держави.