0800330261

Екологічна дилема копалин

Видобуток сланцевої нафти

Всі фінансові біржі пропонують великим інвесторам не тільки економічні, але і сировинні блага. За кілька десятків років ціна на сировину виросла в рази за рахунок чого багато держав зуміли підняти свою економіку до світового рівня. Найяскравіший приклад - Об'єднані Арабські Емірати, які за 30 років змогли стати державою з потужною економікою і високим рівнем життя. В основному, за рахунок природних ресурсів піднімаються країни з Близького Сходу, так як у них великі запаси нафти і газу, ціна яких на біржах стабільно висока.

Що таке сланцева нафта?

Сланцева нафта - горючий матеріал, який знаходиться в верхніх шарах сланцю і насичена нафту вуглецем. Така нафта може в різних місцях бути різної консистенції і її видобуток набагато легший, ніж видобуток класичної нафти. Сланцева нафта видобувається, в основному, в гірських породах. При видобутку необхідно, щоб в резервуарі знаходилося 15-20% природного газу. Варто зазначити, що така нафта містить певну кількість природних газів, тому перед її транспортуванням необхідно її додатково готувати. Природний газ при видобутку необхідний для того, щоб знизити витрати, так як якщо викачувати чисту нафту, то це економічно невиправдано. Додатково готувати таку нафту необхідно з метою техніки безпеки, так як даний матеріал є більш вибухонебезпечним в порівнянні зі звичайною нафтою.

Відмінність сланцевої нафти від звичайної

Головна відмінність сланцевої нафти від звичайної полягає в тому, що сланцева набагато дорожча при видобутку, ніж звичайна. Це пов'язано з тим, що необхідно розривати більше мінеральних пластів. Також така технологія носить шкідливий характер, так як важкі елементи потрапляють в грунтові води, тим самим забруднюють екологію. На сьогоднішній день екологи масово б'ють на сполох, тому що все більше країн починають видобувати сланцевий газ і нафту, проте є загроза того, що в деяких регіонах не залишиться питної прісної води, так як вона буде небезпечна для вживання. Варто відзначити, що деякі країни починають відмовлятися від такого видобутку, так як екологія виходить на перший план.

Світові запаси нафти і її споживання

В основному, запаси нафти зосереджені на Близькому Сході за рахунок чого дані країни продають свої природні ресурси іншим країнам. Нафта необхідна для створення паливно-мастильних матеріалів, а також для палива. Але з розвитком технологій і збереженням екології, зараз масово переходять на екологічно чистий транспорт, який не викидає шкідливі гази в атмосферу. Згодом потреба у видобутку нафти буде не потрібна.

За кілька десятиліть екологія планети погіршилася і за рахунок цього на Землі температура атмосфери з кожним роком підвищується. Тому варто задуматися над своїм майбутнім і шукати нові варіанти екологічного палива, щоб зберегти природу.