0800330261

Інвестиції в валюту - що це? Як правильно оцінити ризики і інвестувати

У сучасному світі валюта є платіжним засобом, який постійно еволюціонує. Не можна залишати гроші без руху, інакше вони перестануть приносити дохід і втратять свою цінність. Щоб вони працювали і приносили прибуток своєму власникові, йому варто робити інвестиції в валюті. Грамотне інвестування допомагає примножити свій капітал, при цьому вкладати гроші можна як на короткострокову, так і на тривалу перспективу. Вкладати можна не тільки в валюту, але і в акції, цінні папери та інше. Розглянемо далі, куди можна інвестувати і як це робити правильно.

Трейдинг або короткострокові вкладення

Інвестиції у валюту

Трейдинг - це купівля іноземної валюти дешевше і її продаж дорожче. Така торгівля проводиться в режимі онлайн 3 способами:

  • реєстрація брокерського рахунку на відповідних платформах;
  • встановлення додатку "Мій брокер" на ПК або смартфон;
  • звернення до досвідчених аналітиків та інших фахівців.

Досвідчені комерсанти не рекомендують робити вкладення в одну валюту. Вони радять зберігати заощадження в кількох валютах в різних інвестиційних портфелях. Найчастіше на міжнародних торгах використовують російський рубль, долар США, євро, фунти стерлінгів, швейцарські франки і юані.

Використовуючи мобільні додатки, можна заощадити на відсотках, які ті вимагають за проведення операцій. Тим, хто займається комерцією, потрібно постійно відслідковувати коливання курсів, вивчати правила покупки валюти, аналізувати фінансовий ринок і стратегії продажів. При співпраці з брокерами можна розслабитися і просто чекати від них повідомлень, коли буде найвигідніше купити акції або цінні папери. Купівля валюти через брокера передбачає оплату його послуг, тому новачки з невеликим капіталом рідко звертаються до послуг подібних фахівців.

Довгострокові інвестиції

Довгострокова покупка і продаж валюти - це один з найбезпечніших методів накопичення капіталу. Досвідчені інвестори знають, що для мінімізації ризиків варто використовувати декілька фінансових інструментів. Це можуть бути акції місцевих і іноземних компаній, облігації, валютні вклади. До плюсів довгострокових активів відносяться:

  • стабільність вкладень;
  • захищеність вкладів;
  • незалежність від ринкових коливань.

Щоб інвестиція приносила прибуток, важливо дотримуватися грамотного управлінського підходу.

Купівля валюти: в банку і на ринку

Банки хоч і є найбезпечнішим місцем для проведення різних фінансових операцій, проте тут є свої обмеження на покупку валюти, до того ж, не всі вони пропонують вигідні процеси для оформлення депозитів. Експерти вважають, що високий податок на купівлю валюти і інші бюрократичні формальності роблять банки оптимальним місцем не для збільшення, а для безпечного зберігання капіталу.

Через низькі ставки по валютних депозитах багато клієнтів віддають перевагу покупці іноземної валюти на ринку або в пунктах обміну. Тут представлені вищі крос-курси, проте дохід від таких угод принесе тільки різниця між купівлею і продажем валюти. Динаміка валютних коливань в таких місцях може коливатися протягом дня багато разів, тому для вигідних угод потрібно почекати оптимальний момент.

Інвестування в іноземні акції

Акції великих зарубіжних компаній можуть стати непоганим методом для збільшення доходу. Цінні папери можна буде купити на біржі або після реєстрації у брокера. Прибутковість одного такого портфеля може досягати 14% річних. У періоди економічної кризи фахівці вважають за краще безризикові активи, щоб зберегти капітал, наприклад, єврооблігації.

Вклади в єврооблігації

Єврооблігації - це цінні боргові папери в іноземній валюті. Їх власник має право отримати від емітента номінальну вартість бондів у вигляді валюти за курсом або майна підприємства. Купувати єврооблігації можна на іноземних біржах чи через довірених осіб. На прибутковість таких інвестицій впливають:

  • виплати за зобов'язаннями;
  • зміна курсу валюти;
  • зміна вартості самих облігацій.

Євробонди можуть дорожчати і дешевшати, тому отримати з них дохід можна тільки за рахунок відсотків.

ETF (Exchange-Traded Fund)

ETF - це фонди різних бірж, які пропонують зробити інвестиції в паї, частки індексного фонду. Вклади можна робити в різній валюті, щоб отримувати прибуток на кілька гаманців. Портфель ETF може включати цінні папери більше 80 підприємств, які можна придбати через біржу або надійного брокера. Купівля-продаж через брокерський рахунок буде більш вигідна, ніж покупка через банк, адже угоди проходять за вигідним курсом. У банку ж буде оплачуватися комісія при купівлі валюти.

Вибір валюти в яку краще інвестувати

Потенційних інвесторів хвилює питання: в яку валюту буде вигідніше вкладати? Як правило, це долар, євро і юань, оскільки вони є відносно стабільними валютами. У доларах США знаходиться більше половини всіх вкладів, а також банківських резервів в світі. Відсотки по банківських вкладах в доларах немаленькі, зате і прибуток буде відповідним.

Євро за значимістю і цінністю посідає друге місце після долару. На його вартість впливають всі країни, що входять в ЄС. Дана валюта не схильна до інфляції і має міцне фінансове становище. Експерти ж прогнозують як розвиток євро, так і повне його зникнення, тому при формуванні валютного портфеля варто зважувати всі «за» і «проти». Частину коштів можна також інвестувати в китайський юань, фунт стерлінгів, швейцарський франк або японську ієну. Ці валюти теж приносять непоганий дохід.

Висновки: як можна інвестувати у валюту?

Вибираючи валюту для інвестицій пам'ятайте, що вигода виходить тільки в разі спекуляції на різниці курсів. Вклади в банках у вигляді депозитів передбачають повільний дохід і збереження капіталу, а ось торги на біржах або самостійна покупки валюти - кращий метод заробітку в короткостроковій перспективі. Під час фінансових криз краще інвестувати в єврооблігації. Важливо розуміти основні принципи успішного інвестування:

  1. Не кидатися в крайнощі.
  2. Визначитися з рівнем прибутковості.
  3. Зважити всі можливі ризики.