0800330261

Що перешкоджає швидкому відновленню попиту на сировинні товари?

Ціна барелю нафти

У 2020 році весь світ сколихнула пандемія COVID-19, яка накрила сотні країн і боляче вдарила по їх економіці. Найбільше це позначилося на вартості основних сировинних товарів, точніше - на їх падінні в ціні. Найбільше постраждали енергоносії і метали, а також товари, пов'язані з міжнародними перевезеннями, наприклад, нафта і золото. Що стосується сільськогосподарської продукції, то на неї поточна ситуація впливає не так виражено, хоча збої в доставці і обмеження з експорту можуть нести загрозу продовольчої безпеки в ряді країн.

Попит на золото

Багато інвесторів, аналітиків і звичайних вкладників вважають, що золото тепер не в тренді, адже через спад економіки відбувся відтік капіталу з дорогоцінних металів. Срібло теж упало в ціні, хоч і не так відчутно. За попередніми прогнозами таке зниження цін є тимчасовим. Якщо протягом декількох місяців по всьому світу почнеться чергова хвиля COVID-обмежень, то дорогоцінні метали знову впадуть в ціні і стануть привабливими активами для інвестування. Якщо в найближчі тижні ми станемо свідками посилення COVID-обмежень, золотий ринок знову стане привабливим для інвесторів активом.

Попит на нафтопродукти

Нафта теж постраждала через фінансову кризу, однак останні тижні вона радує скромним зростанням котирувань. Інвестори поступово хоч і переключаються на сировинні товари, проте попит на них відновлюється дуже повільно. Поки діють COVID-обмеження, світова економіка не може увійти в повний зріст. Невеликі поліпшення відбуваються за рахунок збоїв у поставках чорного золота з Лівії і Казахстану, а також ослабленням USD.

Негативний вплив на попит також надала інформація про збільшення запасів "чорного золота" в американських сховищах. Відповідно, через це ціни на нафту і кольорові метали ростуть украй повільними темпами. Днями в Китаї зафіксували новий спалах коронавірусу, що також може викликати ослаблення попиту на нафту, адже саме КНР є найбільшим її імпортером. Якщо всі трейдери зменшать обсяги закупівель сировини, то в усьому світі знизиться ціна нафтопродуктів.

Від чого залежить ціна на нафту сьогодні?

Сьогодні вартість нафти залежить від різних чинників:

  • поточний баланс попиту і пропозиції. Якщо нафта знаходиться в надлишку, то її вартість падає, так було в 2014 році;
  • ринкові фактори;
  • сезонність;
  • бюджет країн, які є основними нафтоекспортерами;
  • політичний фактор.

Як правило, всі ці пункти є раціональними подіями, які можна спрогнозувати і тримати під відносним контролем.

Чи прогнозують збільшення попиту і зростання цін на сировину?

Бадьорі темпи відновлення економіки після кризи минулого року і дефіцит багатьох видів сировини змушує багатьох впливових економістів заговорити про початок нового суперциклу. Це тривалий період, протягом якого здійснюються глобальні структурні зміни, а вартість сировинних товарів росте з кожним роком. За останні 100 років у світовій економіці було зафіксовано 4 подібних суперциклу, останній з них відбувався в 1996-2008 рр.

Як показує практика, кризи в економіці неминучі, тому зростання і падіння цін на основні сировинні товари теж цілком закономірні. Ринок не може бути статичним. Варто стежити за прогнозами експертів і не панікувати, адже після обвалу цін гарантовано буде позитивна динаміка на сировину, виросте ціна бареля нафти, унції золота та ін.